Zilele Arhitecturii 2015


Textbox Section
 

Ajuns la a 7-a ediție, principalul eveniment al AStA Cluj reprezintă bienala „Zilele Arhitecturii”, o manifestare culturală menită să ridice nivelul culturii profesionale a studenților arhitecți, arhitecților, respectiv pasionaților de arhitectură, care consolidează relațiile între școlile de arhitectura din Romania și străinătate și face posibil ca arhitectura să ajungă cunoscută și asumată de cele mai diverse domenii, cât și de publicul larg precum cetățeni ai orașului, copii, elevi etc. După cum se poate observa și în edițiile anterioare, evenimentul este împărțit în mai multe secțiuni: ateliere, conferințe, expoziții, strada (proces de conștientizare a comunității de importanța arhitecturii) și muZA (muzica zilelor arhitecturii).

Deși tradiția face ca acest proiect sa își desfășoare întreaga activitate pe o perioada restrânsa de circa o săptămâna la începutul lunii mai, la această ediție ne dorim să structurăm proiectul astfel încât acesta să se desfășoare pe perioada întregului an universitar 2014-2015, sporind impactul pe care dorim să îl avem în rândul publicului larg, săptămâna din mai reprezentând apogeul evenimentului așteptându-ne la un impact asupra a 4000-5000 de persoane zilnic.

Astfel, pentru prima faza a proiectului "Zilele Arhitecturii" dorim să începem lucrul la secțiunile ateliere, expoziții și strada prin 3 platforme a căror miză este generarea unei direcții generale a întregului eveniment pe restul anului academic 2014-2015, conștientizarea la nivelul publicului larg despre problemele spațiului public familiar, prin realizarea și expunerea proiectelor conceptuale, machetelor, ideilor ce oferă un răspuns concretizat la spațiul public existent, sub forma unui proiect care va fi implementat la scara 1:1 într-o fază ulterioară.

Din experiența anilor trecuți, noi ca și specialiști care am implementat proiecte la nivelul spațiului public am observat că nu există cultura spațiului public precum nici un sentiment de apartenență al comunității la spațiul public utilizat zilnic, opinie împărtășită și de cea mai mare parte a arhitecților, urbaniștilor și sociologilor care se ocupă de această arie.

În contextul actual, de țară membră a Uniunii Europene, acest fapt trebuie imediat subliniat. În ultimii ani au început să apară diverse inițiative menite să îmbunătățească spațiul public în orașul Cluj-Napoca. Scopul acestui proiect este atât angrenarea profesioniștilor cât și a comunității locale, în dezvoltarea strategică a orașului Cluj-Napoca prin intermediul unor evenimente simbol care atrag atenția asupra unor probleme ale urbei. Noi deschidem dialogul, iar împreună cu comunitatea locală găsim soluții prin intermediul cărora orașul va funcționa ca un organism ale cărui sisteme se vor dezvolta într-o formă sustenabilă datorită omogenizării lui. Prin omogenitate înțelegem vehicularea ideilor și a ipotezelor într-un mod liber prin intermediul mediilor de comunicare de orice fel pe care orașul, respectiv organismul viu, le pune la îndemâna celulelor, cetățenilor și anume minților creative. Obiectivul general este reasumarea spațiului urban sub orice formă a lui.

De asemenea, dorim să accentuăm faptul că studenții au un cuvânt important de spus în dezvoltarea acestui mecanism al orașului, oferindu-le oportunitatea de a-și introduce ideile într-un circuit de implementare strategică a orașului sub îndrumarea profesioniștilor.

Studenții sunt o resursă pentru oraș datorită creativității cât și dorinței de implicare în proiecte care atrag legături sociale. Un alt beneficiu în urma colaborării cu studenții reprezintă voluntariatul pe partea creativă și de implementare a proiectelor care pot fi susținute financiar de către administrația locală precum și de întreprinderi mici, mijlocii și mari care își dezvoltă activitățile în cadrul orașului
Pentru a reuși să sporim dezvoltarea societății trebuie să le acordăm studenților libertatea la exprimare și experiment alături de profesioniști care să aibă curajul și dorința de lucra pro bono, pentru a oferi comunității proiecte de calitate. Direcția școlii de arhitectură trebuie îndreptată spre îmbunătățirea dezvoltării orașului prin oferirea unor soluții practice în urma unor analize care să identifice problemele sociale, ecologice, urbanistice și economice.

Un rol important în acest proiect este implicarea studenților și profesioniștilor din străinătate în proiectele noastre. Prin colaborarea cu aceștia putem sesiza modul lor de abordare și de implementare a proiectelor de arhitectură.