ZA2003 – ACT URBAN

Tema: Tema aleasă pentru ediția zilelor arhitecturii 2003 a fost cea de “act urban” și a rezultat din dorința de a ne adresa unui public mai larg și de a ne apropia de oraș.

General

  • 500 participanți
  • 20 voluntari
  •  6 organizatori
  •  5 arhitecți implicate

CUVINTE CHEIE

 prima stradă pietonală, expoziție foto, dans indian, Ștefan Sturza, piesă de teatru, trupa IMAGO, desene pe stradă, PLANWERK, expoziţie de proiecte de arhitectură, Boros Janos


 

STRADA

Actul cel mai clar de apropiere de oameni și de oraș a constrat în  ÎNCHIDEREA STRĂZII J. BOLYAI, act chiar salutat de primărie. Astfel, pentru cateva zile strada a devenit a noastră și a pietonilor, o mare scenă care a gazduit in primul rând deschiderea evenimentului. Printre persoanele care au luat cuvântul se numără fostul decan al Facultății de Arhitectura si Urbanism,  Mircea Moldovan, viceprimarul Boros Janos și președintele OAR Ștefan Sturza.

Din dorința de a prezenta vizitatiorilor strazii problemele cu care se confruntă orașul, desi ideea inițiala nu a prins viață din cauza bugetlui relativ restrans, s-a organizat o PREZENTARE A UNOR AFIȘE alături de o EXPOZIȚIE CU FOTOGRAFII care încercau să surprindă atmosfera Clujului.

În prima zi a fost lansat și WORKSHOPUL FOTO CU TEMA “ACT ACTARE , iar participanții au fost întreținuți de cei din trupa de teatrul IMAGO care pentru câteva ore prin happenig-urile lor, au locuit strada într-un mod diferit printre scaune, mese și paturi. Zilele următoare s-a desfășurat un mic ATELIER STRADALpentru cei mici, o activitate organizată împreună cu școala “George Coșbuc” și Centrul Cultural German prin care a fost adus un grup de copii care au umplut strada cu desene și voie bună pentru mai bine de o oră.

Un alt eveniment interesant a fost SPECTACOLUL DE DANS INDIAN, organizat spontan. Închiderea evenimentului s-a desfășurat într-un cadru liniștit, cu PROIECȚII DE IMAGINI ȘI FILMĂRI de pe tot parcursul evenimentului zilelor arhitecturii.

ATELIERE

Actele care au funcționat cel mai bine în cadrul ZA2003, fiind savurate de publicul curios.

Arhitectură vs. Design – realizată in colaborare cu secția de design a UAD. A Avut loc in pivnița Casei Matei. Au fost expuse lucrări de la seminarul de “Studiul formei” din partea studenților FAU, alături de lucrări de arhitectuă ușoară a studenților de la UAD.

Proiecte studențești – au fost expuse proiecte de la școlile de arhitectura din Cluj, Timișoara, București, Iași, Oradea.

Foto –expoziție a studenților de la secția video-foto din cadrul UAD, conținând imagini care surprind momente din viața Clujului.

Planwerka cuprins lucrările echipei Planwerk de restructurare urbană a orașului Cluj.