Atelier Urbanism INlineONline

Posted · Add Comment

sticker inon

La atelierul de Urbanism INlineONline, curator a fost Alexandru Vladovici, tutori au fost Laura Panait și Diana Galoș (La Terenuri Spațiu Comuun în Mănăștur), Alexandru Fleșeriu și un invitat special – Viorela Pleșa.

Ce înseamna IN||ONline și ce înseamnă conlucrarea dintre cele două? Reprezentăm o cultură a imediatului, a comunicării instantanee, a multitasking-ului, fiind într-o conexiune permanentă. Infrastructura modernă, atât urbană cât și socială este produsul unei societăți al cărei mod de viață era extrem de diferit de cel contemporan (?). Intrebarea este dacă infrastructura existentă este potrivită pentru societatea modernă. Un posibil răspuns este dat de teoria slow infrastructure a profesorului Maroi Gandelsonas care argumentează că infrastructura tipică celei de-a doua jumătăți a secolului XX, cea rutieră, este incompatibilă cu stilul de viață permanent conectat al începutului de secol XXI.

Astăzi societatea nu mai are un ritm stabil, e fluidă și în același timp conectată, nu mai are timp de stat în spatele volanului, astfel automobilul personal devine incompatibil cu societatea contemporană. Noua infrastructură imaginată de Mario Gandelsonas este una a spațiilor publice conectate la toate terminalele de transport: autobuz, tramvai, metrou, media. Acestea dețin tipologii diferite, dar sunt conectate prin circulații ușoare (pietonale, velo, transport în comun). Spațiile publice sunt potrivite pentru noua infrastructura putând fi restructurate în așa fel încât să acomodeze noul stil de viață al societății contemporane și să articuleze infrastructura înceată. Noul, inovația este dată de locurile de contact unde modernitatea soft o întâlnește pe cea de tip hard, unde interacțiunea dintre membrii este atât de tip fizic cât și de tip virtual.

Putem adresa noi întrebări referitoare la probleme vechi. Pentru asta ai nevoie de imaginație creativă pentru un catalizator real de inovație și dezvoltare. Calitatea, originalitatea și factorul utilității sunt caracteristici necesare în încurajarea activităților nuanțate. Un sector social dintr-un oraș ar trebui să dispună de spații publice atent proiectate pentru sprijinirea activităților generatoare de viață urbană, subliniindu-se procesul de solidificare și întărire al acestora. In acest fel sectorul devine sustenabil generând activitate de la sine. Interesul asupra spațiilor publice ONLINE și INLINE care poate deprinde propria gravitate adresează întrebarea sub forma unei provocări pentru studenți dar și îndrumători care vor trebui să conlucreze și să se folosească de toate uneltele disponibile. Un spațiu plin de viață nu se definește neapărat prin numărul de trecători care îl traversează ci prin sentimentul că locul este utilizat și populat. In acest fel spațiul public transmite semnale care atrag interlocutorii într-un joc de societate. Îi seduce prin ritmuri sociale oferindu-le satisfacție și încredere prin diferitele activități pe care le pune la dispoziția lor. Originalitatea, atmosfera și modul de folosire al spațiului reprezintă principalele criterii de reflexie asupra spațiului. Un spațiu public contemporan devine cu atât mai atractiv cu cât oferă posibilitatea parcurgerii salei și prin prisma mediilor ONline.

Cum te poți folosi atât de uneltele cât și de mediile online pentru a percepe și dezvolta altfel spațiul? Workshopul INline||ONline își propune sintetizarea unor idei inedite de dezvoltare și amenajare a unor spații aflate la intersecția mai multor fluxuri sociale spre găsirea unor modalități de reapropriere a spațiilor din prisma unui obiectiv nou și contemporan și anume ONlineul. Cum putem folosi acest instrument în găsirea celor mai eficiente măsuri de lucru și amenajare a spațiului urban?

Studenții și tutorii au încercat să găsească împreună răspunsul acestor întrebări, iar voi puteți analiza ideile lor în galeria de proiecte.

Copyright_Moldovan_Miruna-0004 Copyright_Moldovan_Miruna-0005 Copyright_Moldovan_Miruna-0009 Copyright_Moldovan_Miruna-0010 Copyright_Moldovan_Miruna-0022

Copyright_Moldovan_Miruna-5401 Copyright_Moldovan_Miruna-5440Copyright_Moldovan_Miruna-5441Copyright_Moldovan_Miruna-5442Copyright_Moldovan_Miruna-5444Credite Foto: Miruna Moldovan, Răzvan Nemțău


Iată și rezultatele:
BCU CFDP_CENTRALA FAU copy zonaprefecturaMariaMadalina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>